Hulp nodig?
Hulp nodig?

Ik raak leeg en ik ga maar door

20/09/2021

Waarom voel ik mij minderwaardig?

Ken je dat je geeft graag weg, je tijd, je geld, als iemand iets nodig heeft dan sta je er, noem maar op. Je raakt leeg en op maar je blijft er toch mee doorgaan. Voor jezelf vind je het moeilijk om hulp te vragen of een compliment te ontvangen? En eigenlijk voel je jezelf steeds minderwaardiger worden.

Heb je er wel eens over nagedacht dat het helemaal niet hoeft? Dat je daar verandering in mag en kan brengen? Ik noem maar een voorbeeld, bij een verjaardag hoeft niemand te vragen of je wilt helpen want je staat er al en je blijft totdat alles is opgeruimd. Je werkgever belt of je extra kunt werken en je staat klaar. Je collegae nemen je echter niet zo serieus. Ondanks dat je zoveel oplost, voel je jezelf alleen staan en niet gewaardeerd. En zo is de cirkel rond, je gaat meer en meer geven om toch maar die waardering een keer te ontvangen. Voel je jezelf minderwaardig en ben je niet in staat de cirkel te doorbreken. Je geeft je collegae en anderen de schuld dat jij niet wordt gewaardeerd en minderwaardig voelt.

En toch ben je zélf degene die daar verandering in kan brengen. Jij bent degene die grenzen mag stellen en op deze manier voor jezelf mag zorgen. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor jezelf, je grenzen, je tijd, et cetera. En ja, het is moeilijk om die verantwoording te nemen, zeker als je dat niet hebt geleerd. Je hebt in je jeugd de grenzen niet mogen stellen en misschien wel veel kritiek gehad. Je ouders wisten goed bedoeld alleen maar wat goed voor je was en jij had weinig in te brengen. Of een ander is je grenzen overgegaan. Hierdoor zijn er patronen ontstaan die moeilijk te veranderen zijn. Je verantwoording leren nemen is niet makkelijk, maar wel het beste dat je kunt doen. Je gaat groeien en wordt zelfbewuster. En je gaat ervaren dat grenzen stellen ruimte geeft.

Graag help ik je in mijn coaching om met jou te kijken naar patronen en je helpen je verantwoording in veilige setting te leren nemen. Het is een proces en heeft ermee te maken dat je gaat ervaren dat je kostbaar bent. De  behoeften die je hebt, gaat leren kennen. Jezelf gaan liefhebben is de basis. Vanuit dit liefhebben ben je in staat om beter voor jezelf te zorgen.

Om alvast een start te maken om jezelf meer lief te hebben, heb ik drie tips voor je;

1    Bedenk eens iets waarmee je jezelf kunt verwennen, bijvoorbeeld een maskertje, een lekkere douchegel of lotion en gebruik dit eens heel bewust en GENIET!

2    Maak eens een collage met allemaal plaatjes waar je blij van wordt of als je creatief bent een ander kunstwerk. Zorg ervoor dat er ruimte overblijft waar je de volgende woorden kunt schrijven, ‘IK BEN KOSTBAAR EN HOOGGESCHAT!’ Hang dit ergens op waar je er regelmatig tegenaan kijkt.

3    Zeg deze woorden vervolgens iedere dag tegen jezelf. Klinkt misschien wazig voor je, maar jouw woorden hebben kracht!

Ook nodig ik je uit om de balanstest te doen, zo krijg je meer duidelijkheid waar eventuele knelpunten liggen.

Omdat jij je grenzen mag stellen in dat wat je geeft, nodig ik je graag uit voor een coachings traject. We kunnen hier dan eens samen naar kijken en ik kan je verder helpen. Ik geloof namelijk dat er een Superjij in je schuilt die dit kan. Ik zal je bijstaan, aanmoedigen daar waar het nodig is, zodat jijzelf ook de Superjij in jou gaat ontdekken en ervaren.

Klik de paarse knop in de website of mail naar info@superjij.nl  ik maak graag kennis met je. Dit is geheel gratis. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram